Hogyan legyél értékes


Ha a tudásomat piacra dobom, meg kell határozni rá egy árat. Ha ez csak a pénz, akkor beáraztad magad valahova és mindig lesz valaki, aki számára ez az ár nevetséges.

Ha fönn azt látják, hogy valakik a saját monopóliumukká tették a pénzkibocsázást, ami mögött nincs fedezet (azaz valódi érték) és te ennek az értéktelen (csak közmegegyezés tartja értéken, amit elfogadtál) pénznek rendeled magad alá, nem fogsz energiát kapni rá.

Ha az általad végzett munka árának csak egy részét képezi a pénz, a többi olyan dolog, amit az illetőnek magának kell elvégeznie, akkor nem lehet téged beskatulyázni.

Igaz, ebben az esetben nem fognak megrohanni az ügyfelek és inkább oda mennek, akinél csak pénzzel is minden elintézhető, de ez csak addig van így, ameddig ezek az emberek rendelkeznek a szükséges hatalommal. Utána a helyzet akár gyorsan is változhat.

Ha megértetted a pénz helyét és jelentőségét, nem változol tőle azonnal majommá. Ha egy képet villantanék be azt tenném, hogy dolláreső hullik alá az égből és mindenki eszét vesztve kapkodja a pénzt a földről.

Amikor értéket határozol meg valamire, két dolgot érdemes figyelni. Egy, mit ér neked az, amit kapsz érte és kettő, mit ér ugyanez annak, aki adja. Mert így is lehet olcsó kurvává válni azonnal. Ha én azt mondom, fizess 1 millió dollárt ezért a 6 másodpercért és bocsáss meg szüleidnek, az az át lehet valakinek olyan nehezen elérhető, hogy biztos nem az 1 millió dollár lesz az, amiről eszébe jutok.

Amúgy az ostoba ember számára a megfizethetetlen dolgok olcsók, így értékük csak elvesztésük után válik számukra felismerhetővé.