Tibet és a birkák


Írtam egyszer egy jópofa novellát, ami megtanít gondolkodni. Díszlet hozzá Tibet világa, mert mindenki fogékonyabb arra, ha ilyen keleti történetek mesélnek.


A 3D egyik nagy hátránya, hogy alapból igaznak hiszel mindent, hisz minden eleve így történt. Lehet, hogy a migráció még el sem kezdődött, csak a pozíciófelvétel időszakát éljük. Ennek oka az, aki 3D-ben gondolkodik, számára csak egy igazság létezik, a múlt-jelen-jövő ok-okozati összefüggésein alapuló folyamatos idővonal. De mi van akkor, ha az Ok a jövőben van, ám 3D-ben nem történhet meg csak úgy, az elemeknek oda is kell fejlődni?

Amúgy Tibetről annyit, mi van akkor, ha vannak olyan lámák, akik szeretnének jó kajákat enni és szélessávú internetet használni? Nem beszélve az imamalmokról, amik digitálisan is tudnak állandóan forogni. Ehhez szükségük lesz Kínára, mert magától ebben a világban nem terem ott csak úgy és ilyesmi egy milliárdos amerikainak se jut eszébe.

Tovább megyek. Tibetben egy ott születő kisgyereknek két lehetősége van. Paraszt lesz vagy láma. Mi van akkor, ha valaki ott születik és modern környezetet akar? Talán eszébe nem jutott volna lámának lenni, mégis kénytelen volt. Mint ahogy sok európainak sem a munkája, de mi itt Európában szabadok vagyunk, ugye? A mi kolostorainkat úgy hívják, hogy államok, akik megvédenek minket, sőt tanítanak is!

Ha rendelkezésre állna egy olyan technológia, ami ingyen állítana elő energiából anyagot, sőt a szemetet is elemeire bontja, az véget vetne a pénz jelenlegi fontosságának, ami véget vetne az államok jelenlegi szerkezetének. Eleinte nagyon sok pénzbe kerülnének a jó tervek/programok hozzá, mint ahogy azonnal kitalálnának valami adót, hogy a jelenlegi szinten tarthassák a dolgokat. Nem beszélve arról, lennének, akik azonnal fegyvert készítenének belőle.

Azért született meg az a gondolat, hogy csak a fejlett ember maradjon életben, különben mindenki meghalna. Ám mivel a jövőt nem tudom a jelenben bizonyítani, marad az, hogy fasiszta vagyok. Amúgy erről az a véleményem, ami eddig. Egy magasabb tudatosságú ember nem képes arra, hogy olyan alacsonyabb látószögű vélemények/pártok mellé álljon, akik valamit akarnak, mert a legjobb, ha egy mixet állít elő belőlük. Így a véleményemben vannak szocialista, kommunista, kapitalista, konzervatív és liberális elemek is, amiből egy azt nem értő ember azt fogja érteni, amit akar. Egy bizonyos problémára tényleg a fasiszta megoldást látom a leghatékonyabbnak, már ha fasiszta megoldás az, hogy felsöpörsz és felmosol, amikor akár lakkal is befújhatnád az egyre növekvő koszt.